Leppis1949

Onko maailmankaikkeus ääretön?

Onko maailmankaikkeus ääretön?

Tieteen illassa Helsingin suomalisella klubilla 7/2-17 oli Risto Ihamuotilan vieraana maailmankuulu kosmologian professori Kari Enqvist. Hän piti mainion alustuksen aiheesta ”Mitä tiedämme ja mitä vielä emme tiedä maailmankaikkeudesta”!

Virallisen käsityksen mukaan parinsadan miljardin galaksin suuruinen maailmankaikkeutemme syntyi 13,8 miljardia vuotta sitten ”alkuräjähdyksestä”. Oma aurinkokuntamme, jollaisia galaksissamme lienee puolestaan parisataa miljardia, on tästä kolmanneksen ikäinen. Näistä perusasioista on havaintoihin perustuvaa tietoa.

Jotta fysiikan lakimme ja matematiikan kaavamme saisimme tolkullisiksi, tarvitaan vielä mystinen pimeä energia noin (3/4) ja pimeä massa noin (1/4) keskuuteemme!  Näkemäämme ja tuntemaamme massaa ja energiaa on vain noin 1/20 osa! Tämän 5% arvoitusta selittämään löydettiin vastikään Higgsin bosoniksi nimetty alkeishiukkanen. Pimeä puoli noin 95% on vielä mysteeri. Niinpä mainio professorimme lupasikin heille, jotka löytävät asialle selityksen, matkan Tukholmaan pokkaamaan palkinnon prinsessalta.

Käytinkin heti tilaisuutta hyväkseni ja pyysin arviointia aiemmalle idealleni maailmankaikkeuden uudesta rakennemallista. Koska proffamme oli todennut, että voihan maailmankaikkeus olla äärettömän vahakin, niin kysäisin, että voisiko se olla myös ääretön kooltaan?

Mikäli maailmankaikkeus osoittautuisi äärettömäksi, yllätyksenä tulleiden nykyhavaintojen mukaan aiemman luulon, hidastuvan laajenemisen kiihtyväksi laajentumiseksi muuttunutta nykytilaa, voisi selittää äärettömän monen maailmankaikkeuden mallilla. Tässä miettimässäni mallissa maailmankaikkeutemme ympärillä olevien maailmankaikkeuksien gravitaatiovoimakenttien painovoima repii uloimpia galaksejamme puoleensa kiihtyvällä nopeudella, mikä on nyt kolme kertaa ”ylittämätön” valon nopeus! Lisäksi saisimme vastauksen pimeän massan ja pimeän energian arvoitukselle. Ne olisivat äärettömän monen maailmankaikkeuden painovoimakentän vielä tuntemattomia hiukkasia!

Ideani tuli professorin tyrmäämäksi kahdestakin syystä. Ensinnäkin tiedeyhteisö ei ole löytänyt maailmankaikkeutemme ulkopuolelta mitään ja toiseksi gravitaatiovoiman välittäjiksi miellettyjen tuntemattomien alkeishiukkasten nopeudeksi on päätelty valon nopeutta! Lisäksi laajenemisen syyksi epäillään pimeän energia tuuppaavaa voimaa, ei muiden maailmankaikkeuksien vetovoimaa!

Voisiko siitä huolimatta maailmankaikkeus olla ääretön, koska sen ikäkin voisi olla! tai voisiko ympärillämme olla kuitenkin muitakin maailmankaikkeuksia, jotka varastavat tavaraamme, uskon niin!

Voisiko myös painovoiman välittäjänä toimiva alkeishiukkanen olla valoa nopeampi? Uskon niin, sillä kvanttimekaniikan uranuurtajana tunnettu Niels Bohr tutkijoineen on osoittanut, että alkeishiukkanen voi olla samanaikaisesti kaikkialla, josta seuraa, että sen nopeus on ääretön. Tämähän on fysiikan lakiemme mukaan mahdollista jos massa on nolla, tai voima on ääretön, mutta kvanttimekaniikassahan ei meidän fysiikan lait aina päde!

Samainen instituutti opasti jo ”epätieteellistä, poliittista” YK:n ilmastopaneelia IPCC:tä vuonna 1995 jättämään ilmastonmuutosprognooseissaan hiilidioksidin kokonaan pois, koska sillä ei ole vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. Tähän tutkijat saivat vastauksen, että olisi järkevää olla puuttumatta heidän bisneksiinsä, muuten teille käy huonosti!

Kyseinen Niels Bohr kvanttimekaniikan instituutti teki minuun suuren vaikutuksen myös ilmastotutkijana. Vaatiihan äärimmäisen vaikean tieteenalan, edes vähäinen ymmärtäminen, kaiken ihmisen hallinnassa olevan tiedon vaikuttavista asioista.

Kaikki tiedemiehet olivat ennen YK:n ilmastopaneelin (IPCC) perustamista yksimielisiä siitä, että ihmisen toimilla ei ole vaikutusta ilmastonmuutokseen. Tämä ilmenee mm. MOT ohjelmasta 7/12-2009, sekä Jesse Venturan salajuoniteorioita 26/12-16 TV4, joissa kyseisiä tiedemiehiä haastatellaan.

IPCC:n perustamisen jälkeen kaikki tutkijat joutuivat hillittömän painostuksen kohteeksi, jonka seurauksena kolmannes tutkijoista ryhtyi yhteistyöhön IPCC:n kanssa, tuottamaan järjestön haluamia raportteja ilmastonmuutoksesta. Esimerkiksi Atte Korhola, joka oli meidän ainoa ilmastotutkijamme, joutui epäsuosioon, kun vaati IPCC:n lopettamista epätieteellisenä (poliittisena) järjestönä.

On helppo ymmärtää, että ilmaston lämpötilan määrää käytännössä vahvan kasvihuonekaasun vesihöyryn (pilvien) määrä tietyn mutkikkaan systeemin mukaisesti, minkä kvanttifyysikot ovat ratkaisseet ja heidän ilmastomallinsa seuraa tarkasti tapahtunutta todellisuutta. Auringon tehovaihtelut ovat keskeinen tekijä, sillä ihmisen osuus veden höyrystymisessä on täysin mitätön 172500TW-29%/ 13 TW, eli alle kymmenestuhannesosa!

On vaikea puolestaan ymmärtää hiilidioksidia ”syylliseksi”, joka on heikko kasvihuonekaasu ja jonka osuudesta ilmastonmuutoksiin ei ole tieteellistä näyttöä! Myös hiilidioksidin tuotannossa ihmisen osuus on jokseenkin mitätön (4%), eli vuositasolla 30 Gtn/ 800Gtn, missä jälkimmäinen on maapallon kokonaistuotanto! Suomen hiilidioksidipäästöt ovat mitättömät verrattuna niistä piittaamattomien maiden päästöihin. Esimerkiksi Intian päästöjen lisäys vuodessa on 2,5 kertaa suurempi, kun koko Suomen päästöt vuositasolla!

On anteeksiantamatonta, että meidän katastrofaalinen energiapolitiikka, joka on saanut politiikkojen jakamattoman tuen, nojautuu hiilidioksidin torjuntaan, vaikka sillä ei ole vaikutusta ilmaston lämpenemiseen. Ilmaston lämpeneminen puolestaan olisi meille hyödyllistä. Sen torjunnan seurauksena olemme saaneet yhteiskunnan epäpalanssiin.  Päätöksien seurauksina olemme menettäneet mm. huoltovarmuutemme ja osan teollisuutemme kilpailukyvystä. Tälläkin hetkellä joudumme tuomaan ulkomailta kolmanneksen sähköstä, koska sallittuihin, kalliisti tukemiimme tuulimyllyinvestointeihin, käyttämämme varat eivät tuota mitään. Varareservinämme oleva luotettava ja edullinen hiilivoima on vastuuttomien politiikkojen toimesta ajettu alas!

Pauli Leppä-aho

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Hyviä pohdintoja joihin ei kellään ihmisellä ole lopullisia vastauksia, viellä, eikä ehkä koskaan. Arkijärjellä ajateltuna maailmakaikkeus (kaikkeuksia) on aina ollut, äärettömän ajan (myös ennen ns. BBangiä), joten se lienee siten myös ääretön kooltaan. Jos mittakaavalla on edes merkitystä.

Ja jos universumilla olisikin jonkinlainen "takimmainen seinä", olisi senkin takana oleva "jokin", esim. olemattomuus, laskettava maailmankaikkeuteen kuuluvaksi, toki. Täytyy myös huomioida että äärettömyys jatkuu myöskin >pieneen päin, ties kuin "kauas" sinnekin.

Ps. nykykäsityksen mukaan galakseja on n. 2 0 0 0 miljardia kpl. Aika uusi havainto >>> https://www.avaruus.fi/uutiset/tahdet-sumut-ja-gal...

- Hullua olla tälläisessä systeemissä silmänräpäys mukana ihmisalienina. Ja hullua on että kukaan ei tiedä mistä missään perimmiltään on kysymys - Ei kukaan - Ei ehkä ikinä -

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Jari
Kiitos kommenteistasi ja päivityksestäsi. Galakseja on siis nykytiedon mukaan jo 2000 miljardia kpl, joten panenpa muistiin. Seuraavan kerran varmistan uusimman tiedon, jolloin se saattaa jo olla 20 000 kpl ja ehkä maailmankaikkeuksiakin on jo löydetty lisää? Muuten uskon kuten Sinäkin, että ääretön maailankaikkeus on ollut aina! Sen pienemmät osasaset, kuten tuntemamme maailmankaikkeus, vain paukkuu ja menee kasaan tietyssä syklissä, ehkä 20 000-40 000 miljardia vuotta ja tavara siiryy naapurien vetovoiman vaikutuksesta niiden omistukseen. Pauke on siis jatkuvaa äärettömän kosmoksen sisällä, jossa naapurit ryöstää toisiaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Saamani opetuksen ja ymmärrykseni mukaan maailmankaikkeus on jatkumo, ehkä eräänä päivänä olemme taas tässä ja nyt?, kuka tietää.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Ari
Äärettömyyttä on vaikea käsittää, kun olemme kehittyneet äärelliseen ympäristöön. Meille opetettiin koulussa, että suora on kaari, jolla on ääretön säde!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Einstein kuvasi kansanomaisesti avaruutta "rajattomaksi, mutta äärelliseksi".

Vertailukohtana voitaisiin ottaa pallon pinta, jolla asustelee kaksiulotteisen todellisuuden hahmottavia laakaolioita. Heidänkin maailmakaikkeutensa on rajaton, mutta äärellinen. He eivät mitenkään voi järjellisesti ymmärtää tuota eikä myöskään sitä, että mennessään yhteen suuntaan voi tulla takaisin samaan pisteeseen. He eivät ymmärrä kolmannen ulottuvuuden vaikutusta.

Yhtäläisesti me kolmiulotteisessa tilassa elävät emme voi järjellisesti ymmärtää neljännen ulottuvuuden olemusta, mikä siis asettaa sen "äären" kolmiulotteiselle avaruudelle.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Juha
Aivan niin. Neljäs ulottuvuus on meidän järjelle ongelma. Einstein ei koskaan myöskään hyväksynyt kvanttimekaniikan "järjettömiä" sääntöjä!

Toimituksen poiminnat