Leppis1949

Ilotulitteet(oikeammin surutulitteet)puhuttavat myös Ruotsissa!

Ilotulitteet (oikeammin surutulitteet) puhuttavat myös Ruotsissa!

Asuessani Tukholman esikaupungissa 1970 luvulla, törmäsin uuteen rikkaan maan kulttuuriin myös juhlinnan saralla. Kaikkia juhlapyhiä juhlittiin pitkään ja suureellisesti. Ilotulitteet olivat oleellinen osa juhlintaa ja rahaa paloi miljardeja ruutina ilmaan.

Uuden vuoden juhlinta alkoi rakettisodalla pari viikkoa ennen vuodenvaihdetta ja loppui samoin pari viikkoa tammikuun puolella. Koko ”laaksomme” oli tuon ajan ruudin, rikin, paukkeen ja muun saasteen keskellä kun Pommerin sodassa. Luonnon eläimet olivat kadonneet ja uskalsivat tulla vasta keväällä takaisin. Lemmikit kotona vapisivat kauhuissaan, kuka minkin sohvan alla.

Pelastuslaitos, sekä sairaaloiden päivystykset olivat ylikuormitettuja silmä- ym. potilaiden tulviessa hoitoon. Nyt Ruotsissa keskustellaan vakavasti ilotulitemyynnin kieltämisestä yksityishenkilöille. Kiellon saamista helpottaa mm. rakettien käyttäminen aseina, muita jengejä ja jopa poliisia vastaan.

Suomessa pelastuslautakunnilta pyydetään kantaa asiassa. Itse kokemuksiini perustuen, vaadin Helsingin pelastuslautakunnan puheenjohtajana ollessani, ilotulitteiden kieltämistä yksityisiltä henkilöiltä. Pyysin myös tukea Helsingin mahtipuolue Vihreiltä, mutta se ei ollut tuolloin Vihreiden agendalla ja niinpä kieltoa ei ole saatu, vaikka haitat hyötyihin verraten ovat paljon suuremmat.

Pauli Leppä-aho

ex. valtuutettu ja pelastuslautakunnan pj. Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ilotulitteet voisi periaatteessa kieltää terrorismilakeihin tms. viitaten. Käytännössä kansalaisille (siviileille) myydään räjähteitä kyselemättä sen kummemmin, mihin sitä aikoo käyttää.

Ilotulitteiden ajopanoksena toimii useimmiten mustaruuti.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruuti

Mustalla ruudilla räjäyteltiin sen keksimisen jälkeen yhtä sun toista ennen kuin dynamiitti keksittiin. Ei tarvitse olla pelle peloton, jotta mustasta ruudista saa ytyä vaikkapa rakennuksen räjäyttämiseen. Juridisista syistä en kuitenkaan anna edes vinkkejä siihen.

Mustaa ruutia voi toki valmistaa itsekin, mutta miksi nähdä vaivaa, kun sitä voi purkaa ilotulitteista. Kukaan ei valvo, montako rakettia ostat.

Valmista ruutia ei saa kuin aselupaa vastaan, joten esim. turvapaikanhakija ei sitä käsiinsä saa muutoin kuin varastamalla tai ostamalla raketteja.

Mitä tulee rakettien ampumiseen, niin yhtä hyvin voisi polttaa seteleitä takassa. Lopputulos on sama pl. jätettä syntyy vähemmän takkaa käyttämällä.

PS: pikkukemistit älkööt vaivautuko väittelemään mustan ruudin palonopeudesta ja räjähdysvoimasta.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Kiitos järkevistä kommenteistasi Juha-Pekka!
Huomaa, että olet perehtynyt asiaan. Jaan kaikki mielipiteesi.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Tuota ruutia on jo todella vähän ilotulitteessa ja monessa se on sekoitettu muuhun hitaampaan pyromassaan, saa tosissaan tehdä töitä että terroristi saa väkästeltyä jotain muuta kuin ison ilotulitteen.

Jos kaikki on etukäteen kielletty, niin miten ihminen voi oppia enään virheistään tai toisen virheestä?

Jos samoilla perusteilla (koska joku satutti itsensä) lähdettäisiin kieltämään yksityishenkilöiltä asioita, niin lista olisi loputon, ei sellaista asiaa ole millä joku ei ole itseään satuttanut tai toista henkilöä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eikös tuollaisen oppimistilaisuuden voisi helposti järjestää jossain tyhjässä peltihallissa tai kallioluolassa, jossa halukkaat saisivat ammuskella ilotulitteilla toisiaan? Toisaalta he, jotka jo etukäteen tietävät kuinka siinä käy, saisivat olla rauhassa. Win-win?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Järjestetäänhän jokaiselle ajokortin kakkosvaiheessa liukkaalla ajoa sujetulla radalla, jostain syystä se auto ei kokeneellakaan (tai ammattilaisella) kuskilla aina pysy hanskassa suljettu rata tai julkinen tie ja tätä tapahtuu huomattavasti useammin kuin ilotulitteiden kanssa, joten kieltoon myös tai rajoittaa sinne suljetulle radalle ja mielellään vain ammattilaisille. (huom! kärjistetty esimerkki!)

Eikö olekkin tekopyhää kieltää yksi asia perusteluilla jolla voisi kieltää samalla kaiken, jostain syystä se vain rajoittuu yhteen asiaan, siihen joka ei henkilöä itseään miellytä.

Jos meistä jokainen saisi oman tahtonsa läpi, niin lopputulos olisi että kaikki asuisi pehmustetussa eristyskopissa koko elämänsä ettei vahingossakaan päästä ärsyttämään ketään toista omilla tekemisillämme tai satuttamaan itseämme.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Matti
Perusteita on useampia, kun vaan henkilövammat. Esimerkiksi Helsingissä paloi roskiksia 120 000€ edestä. Myös monet suurpalot ovat lähtöisin ilotulitteista puhumattakaan eläinten kärsimyksistä!
Järjetöntä turhuutta voi verrata vaikkapa tupakointiin, jota sitäkin olen vastustanut ja kieltoa vaatinut 50 vuotta!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Elämässä sattuu ja tapahtuu, ilotulitteet tuskin pääsee listalla kovin korkealle Suomessa negatiivisilla puolillaan, jos lähdetään laittamaan asioita oikeisiin mittasuhteisiin.

mainittakoon että en ole vuoden 2002 jälkeen ostanut tai käyttänyt yhtään ainutta ilotulitetta ja koiria on taloudessa ollut vuodesta -94 lähtien.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho Vastaus kommenttiin #8

Matti olet oikeassa.
Tämä asia on vaan sellainen, mihin itse pystymme vaikuttamaan. Suuret höyryämämme asiat ovat yleensä sellaisia, johon me emme pysty Suomessa, eikä muukaan maailma vaikuttamaan, kuten esim. ilmaston lämpeneminen!
Myöskään emme pysty vaikuttamaan kehitysmaissa tapahtuvaan väestöräjähdykseen, mikä on ihmiskunnan oikea ja suurin ongelma. Siitähän johtuvat pääosin "pikkuongelmamme", kuten, paikalliset ympäristötuhot, terrorismi ja sodat!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #9

Ikävä kyllä, kuten vaikka lakritsipiippu ja sen luokittelu tupakkatuotteeksi ulkonäön perusteella.

better to fight for something or live for nothing, vai mitä.

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Matti, löytyiskö vastaus oheisesta?
"yhteiskunnassamme päätöksiä tekevät psykopaatit, jotka eivät mistään mitään välitä ja tomppelit, jotka eivät mistään mitään ymmärrä"; Timo Soini varapääministeri.
Tai "politiikassa pärjäävät patologiset valehtelijat(tyyppiä Ville Niinistö, Li Andersson, Paavo Arhinmäki,? kommentoijan arvelu), psykopaatit ja narsistit"; Jan Vapaavuori "pääministeriehdokas"!
Tällaisia havaintoja ovat ihmiset myös lähipiirissäni kertoneet tehneensä. Itse olen ollut havaitsevinani, että mikään epäkohta ei ole tullut vahingossa, vaan aina siitä on joku taho päässyt tekemään tiliä! Kuten esim.jätevesiasetus ja hiilidioksidipäästöjen torjunta tuulimyllyillä, eli maapallon pelastaminen, kuten lahkolaiset projektiaan kutsuvat!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minustakin yksityisten käyttämät ilotulitteet pitäisi kieltää ja riittäköön julkiset räiskyttelyt juhlatunnelman aikaan saamiseksi.

Ikäviä onnettomuuksia sattuu joka vuosi. Eläimet ja linnut ovat kauhuissaan ja ilma on saastetta täynnä vielä aamulla paikoissa, joissa eniten ammutaan. Haju on kammottavan voimakas...rikkiä? Tuhansia euroja palaa jo pienilläkin alueilla ilmaan, vain pienen hetken ja huvin ajan. Eiköhän sitäkin ilman voisi olla?

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho
Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kissat nuorena ovat vähän säikähdelleet muutamia vuosia, nyt ne ei juuri välitä mistään mitään, koska on heitä rauhoiteltu aina ja puhuttu jatkuvasti ilotulirakettien paukahduksien aikana.

Minä en kieltäisi yhtään mitään. Pitääkö ihmiseltä viedä loputkin kaikki hauskuudetkin elämästä ja tyydyttävä siihen harmauteen?

Isokiinalaisiakin on ikävä, kun niitä ei enää ole saatavana ja pitääkö loputkin hauskuudesta ottaa kaikilta ihmisiltä pois.

Jos sen aikainen minä lapsi nuoruudessa revittäisiin tänne nykypäivään, niin kyllä repisin pelihousuni pois ja huudan päin pläsiä: Vellihousut ja pelkurit! Opettakaa erottamaan oikeaa ja väärää ja se on teidän kasvattajien vika, jos päästitte asian menemään noin pitkälle!

Minä en ole onnistunut tuhoamaan yhtään mitään kenenkään omaisuutta, kun pääsin pois peruskoulusta enkä sen jälkeenkään.

Vanhemmista se syy johtuu, kun höllämielisesti antavat paukutella ihan mitä vaan mihin kellon aikaan vaan ja kenelle vaan...

Voi Jeesus Kristus! Vihoviimeisenä tätä yhteiskuntavalvontaa halutaan, kun edellinen vanha sukupolvi sossi pilalle uuden sukupolven!

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Topi
"Minä en kieltäisi yhtään mitään. Pitääkö ihmiseltä viedä loputkin kaikki hauskuudetkin elämästä ja tyydyttävä siihen harmauteen?"
Sinulla on mielenkiintoisia väitteitä...mutta niin ristiriitaisia!
Kaikille nämä rakettiammunnat eivät ole hauskuutta, tuskaa jota on pakko kestää!

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@16. Kaikilla ihmisillä on ripaus hulluutta ja jos estää sitä, niin hulluus kasvaa. Opi tämä totuus.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ruotsalaiset eivät jostain syystä paljon itse uutisoi uudenvuodenvietostaan. Sitä voi kuitenkin seurata englantilaisista lehdistä. Tässä videokuvaa Ruotsin vuodenvaihteesta:

http://www.express.co.uk/news/world/750617/Jihad-M...

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Jussi
Ruotsalaisethan "juhlivat" maailmalla yleensä suomalaisina!

Toimituksen poiminnat