Leppis1949

"Tupakkateollisuuden keinot, liian aikaisin oikeassa"!

 • Vihdoin Hesari julkaisi artikkelini tupakan vaarojen torjumiseksi
  Vihdoin Hesari julkaisi artikkelini tupakan vaarojen torjumiseksi
 • Iltasanomiin sain artikkelin vastineeksi Hesarin markkinointijuttuun
  Iltasanomiin sain artikkelin vastineeksi Hesarin markkinointijuttuun
 • Palokuolemat /viina ja tupakka, jonka sain herjauskampanjani oikaisemiseksi Hesariin
  Palokuolemat /viina ja tupakka, jonka sain herjauskampanjani oikaisemiseksi Hesariin
 • Ensiluokkaisen hienon miehen kuvaus, kuinka vaikeaa on olla liian aikaisin oikeassa
  Ensiluokkaisen hienon miehen kuvaus, kuinka vaikeaa on olla liian aikaisin oikeassa
 • Kaupunki on julkaissut kirjan"Herkkä hitas, jossa minut leimataan vaan järjestelmän kiivaimmaksi arvostelijaksi!
  Kaupunki on julkaissut kirjan"Herkkä hitas, jossa minut leimataan vaan järjestelmän kiivaimmaksi arvostelijaksi!

Tupakkateollisuuden keinot ja liian aikaisin oikeassa”

Puoli vuosisataa sitten olin lukenut luultavasti Valitut Palat lehdestä artikkelin, jossa yhdysvaltalaiset tutkijat väittivät, että tupakointi on terveydelle tuhoisaa. Artikkelissa väitettiin, että tupakan savu sisältää lukemattomia kemiallista yhdistettä, joista monet ovat vaarallisia karsinogeeneja ja aiheuttavat mm. syöpää.

Tämä sai pikkupojan ahdistumaan, kuten tuolloin myös kehitysmaiden väestöräjähdys ahdisti. Lääkittiinhän ylikansoituksen ongelmaa, maapallon kolmen miljardin väestöä, joista kaksi näki nälkää, bensaa liekkeihin konsteilla! Kehitysmaihin lähetettiin lisää ruokaa ja lääkkeitä, mutta laiminlyötiin valistus ja syntyvyyden ehkäisy!

Tupakointi oli tuolloin, paitsi kansalaisoikeus ja velvollisuus, myös kansamme suurin ongelma viinan ohella. Nekin nuoret miehet, jotka eivät polttaneet, painostettiin porukassa se aloittamaan. Isämme olivat oppineet tupakoinnin viimeistään sodassa. Töissäkin sai laiskotella, jos pani röökin palamaan. Kaikki oleskelutilat olivat koteja myöten vahvan savun peitossa, vaikka passiivinen tupakointi tiedettiin olevan myös vaarallista. Tupakka yhdessä viinan kanssa aiheutti pääosan tulipaloista ja palokuolemista jne.!

Suuresti arvostamani pj. Timo Soinin legendaariselta oppi-isältään Veikko Vennamolta, saama ohje: ”on vaarallista olla liian aikaisin oikeassa, sillä sinut leimataan hulluksi. Täytyy olla oikeaan aikaan oikeassa”, olisi ollut tarpeen myös minulle! Lukuisat projektini, joista tunnetuin on Hitas-ongelmien poisto, on kestänyt yleensä kymmeniä vuosia. Paitsi, että leimattiin hulluksi, sai monasti puolustaa itseään ja kantaansa myös, tuolloin niin väkivaltaisessa sodanjälkeisessä Suomessa, nyrkein. Sukupolveni muistaa, että jos halusi tapella, ei tarvinnut mennä etuilemaan nakkijonoon, riitti että pyysi tupakoijaa menemään ulos savuttamaan, sai alkaa väistellä nyrkkejä.

Muistan kuinka yritin 60-luvulla lähetellä ilmeisen tökeröitä kirjoituksiani lehtiin julkaistavaksi ilman tulosta. Kirjoitustaitoni kehittyessä, niitä joskus julkaistiin. Panen oheen leikkelekokoelmastani juttuni Hesarissa ja Iltasanomissa. Heti Hesarin artikkelini jälkeen absolutisti, Maalaisliiton pj. ministeri Johannes Virolainen sai ilmeisesti tupakkateollisuuden lobbaamana koko takasivun artikkelin Hesariin, missä vakuuteltiin tupakan vaarattomuutta. Artikkelin suututtamana lähetin jutun myös Iltasanomiin, missä se näyttävästi julkaistiin kuvan kera. Näin tupakkasensuuri oli maassamme murtunut.

Nyt puoli vuosisataa myöhemmin meillä ”loukataan perustuslaillisia kansalaisoikeuksia”, kiristämällä entisestään maailman edistyksellisintä tupakkalakia!

Pauli Leppä-aho

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Leppis1949 kuva
Pauli Leppä-aho

Ei kukaan pitänyt!
"Totuuden puhujalla ei ole paikkaa majatalossa", eikä edes "kykypuolue" Kokoomuksessa, olen vihdoinkin huomannut!
Tässä hiilidioksidin, aikamme saatanan, torjujien maailmassa totuus huijatuille joskus kuitenkin aina paljastuu. Kun vaaditaan syyllisten päätä vadille, saamme kuulla selityksiä:
Turhaa etsiä syyllisiä, toimittiin tuon ajan tietojen perusteella ja selitys yleensä hyväksytään!
Näin tyhmä on professoreiden mukaan "savanniapinan" geenejä kantava laumaeläin ihminen, joka rotan lailla, pieneen tilaan ahdettuna "syö" ja tappaa toisiaan!

Uskokaa nyt, että ylikansoitus ei ole aikamme ongelma, vaan ihmisen tuottama hiilidioksidi, mikä tuhoaa maapallon, kuten tieteelliseti on todistettu ja kaikki asiantuntijat ovat samaa mieltä. Vain joku Leppä-aho on tästäkin eri mieltä, "mutta kun tuette meitä, niin kyllähän me se saadaan hiljaiseksi", oli aina valtuustoryhmässä penintallin ohje!

Toimituksen poiminnat