Leppis1949

Huoneilman radonmittaus ajankohtainen

Huoneilman radonmittaus ajankohtainen                                          8/12–2013

Paluumuuttajana vuonna 1997 toin Ruotsista uuden asumisen ongelman, huoneilman radonpitoisuuden, Suomeen. Sitä ennen Säteilyturvakeskuksen mukaan ongelma ei koskenut maatamme!

Väiteltyäni heidän kanssa pitkään ja kannettuani todistusaineistoa heille Ruotsista, joutui virasto tunnustamaan olleensa väärässä.

Syyksi he kertoivat englanninkielisen riskianalyysiohjelman, joka väärin käytettynä antoi vääriä tuloksia! Heille se oli antanut riskiksi kaksi syöpäkuolemaa vuodessa, kun todellinen oli sata kertainen!

Maanpuolustuskurssilla viisi vuotta myöhemmin heidän asiantuntijansa jo kertoi meille oikeaa tietoa ongelmasta. Samoin Säteilyturvakeskus alkoi rakennusalaan liittyvissä tapahtumissa informoida radonin vaaroista ja torjuntakeinoista.

Tämä keuhkosyöpää aiheuttava ihmisaisteilla tunnistamaton radioaktiivinen kaasu on uraanin hajoamistulos ja pesii maaperässä, sekä tietyissä rakennusmateriaaleissa.

Sotainvalidi isäni, joka oli oppinut tupakoinnin jalon nautinnon kuuden vuoden sotareissullaan, kuoli Tampereen Pispalassa 68-vuotiaana keuhkosyöpään.  Pispalan soraharju on tunnettu korkeista radonpitoisuuksistaan.Radonongelma moninkertaistaa tupakoijan sairastumisriskin.

Hankkiessani Helsingistä omakotitaloa, päädyin ostamaan lääkäripariskunnan talon Itä-Helsingistä. Kiinteistövälittäjältä tiedusteltuani, onko talossa tehty radonmittausta, sain vastauksen: ”mikä se on, en ole koskaan kuullutkaan sanaa”!

Kerroin, että Tukholmassa ei vuosikymmeniin ole pystynyt myymään pientaloasuntoa ilman radontodistusta. Kehotin suuren kiinteistövälittäjän kokenutta myyjää perehtymään asiaan Säteilyturvakeskuksen ja kaupungin rakennusviraston kautta, mutta niissähän ei ongelmaa tuolloin tiedostettu.

Ostin talon lääkäripariskunnalta, joka oli asunut siinä 18 vuotta kolmen lapsensa kanssa. Mittauksissa ilmeni, että radonpitoisuudet ylittivät tuplasti Suomen raja-arvot ja nelinkertaisesti Ruotsin. Koneellisella ilmastoinnilla sain ne reippaasti alle raja-arvojen.

Radonongelma on rakennusvaiheessa helppo estää ja jälkeenkinpäin korjata, mikäli se on tiedossa. Siispä kaikki riskiasukkaat, mitatkaa huoneilmanne radonpitoisuus, se kannattaa.

Helsingin Energialta saa maksutta lainata mittaria ja palvelu on erinomaista. Myös Säteilyturvakeskukselta nykyään voi ostaa palvelun pikkurahalla.

PS.  Autoilijat muistakaamme, että talvi on jälleen yllättänyt meidät ja että kaikki onnettomuudet johtuvat väärästä tilannenopeudesta, ei olosuhteista!

Pauli Leppä-aho

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat